اکثر مردم هنگام فکر کردن به بیماری‌ های روحی، تنها به بزرگسالان فکر می کنند و اختلالات روانی و استرس و اضطراب ها را به دلیل فشار های زندگی و تعهدات شغلی و خانوادگی می دانند. اما از استرس و اختلالات روانشناختی کودکان اگاهی ندارند. در این مرحله کمک گرفتن از مشاوره کودک بهترین راه ممکن می باشد.

مشاوره کودک و نوجوان، نوعی مشاوره است که بر درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات روانی تمرکز می‌کند. در این نوع مشاوره به مشکلاتی همچون افسردگی، اضطراب، اختلال استرسی پس از آسیب روانی و اندوه و … رسیدگی و درمان می شود. آسیب های روانی کودکان ممکن است در ملاقات با افراد جدید، طلاق، مرگ عزیزان، سوءاستفاده، فقر، مشکلات در مدرسه و مشکلات با همسن و سالان و … ایجاد شود.

همچنین شواهدی مبنی ‌بر اینکه بعضی از اختلالات روحی ارثی می باشد، وجود دارد.کودک درمانی و مشاوره کودک را می شود توسط کودک، یکی از والدین یا هر دو انجام داد. این کار نیز توسط مشاور یا درمان‌گری که متخصص کار با کودکان است، انجام می‌ شود.

روانشناسی کودک

مشاوره کودک (روانشناسی کودک) چیست؟

روانشناسی کودک شاخه‌ای از روانشناسی است که به مطالعه رشد و تکامل کودکان از تولد تا بزرگسالی می‌پردازد. این شاخه از روانشناسی به بررسی جنبه‌های مختلف رشد کودک از جمله رشد جسمی، رشد شناختی، رشد عاطفی، رشد اجتماعی و رشد اخلاقی می‌پردازد.

روانشناسی کودک اهمیت زیادی در رشد و تربیت کودک دارد. این شاخه از روانشناسی به والدین، مربیان و سایر متخصصان کمک می‌کند تا درک بهتری از نیازها و چالش‌های کودک داشته باشند. این دانش می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا محیطی حمایتی و پرورشی برای رشد و یادگیری کودکان فراهم کنند.

از آنجایی که نوزاد انسان از بدو تولد تا چند سال اول زندگی، قادر نیست احساسات و عواطف خود را به درستی بیان کند و ممکن است در طی این سال‌ها، شالوده سلامت روان وی، به هر دلیلی به هم بخورد، مهم است که والدین برای حل مشکلات احتمالی و نحوه تعامل کودکشان با دنیای بیرون و درون ذهن، چاره‌ای بیاندیشند.

هر قدم و اتفاقی که در زندگی کودک می‌افتد، می‌تواند سلامت روان او را تا سال‌ها و بعضاً تا آخر عمر درگیر نماید. بسیاری از والدین، درک درستی از این وقایع ندارند و گمان می‌کنند که کودک تا زمانی که به بلوغ نرسیده، چیزی را درک یا احساس نمی‌کند و هیچ چیزی نمی‌تواند سلامت روان او را تهدید کند. در برخی از موارد نیز، دیده شده است که والدین به طور کلی هیچ نگرانی‎ بابت سلامت روان فرزند خود ندارند و آن را چیز مهمی تلقی نمی کنند.

مشاوره کودک

روانشناسان معمولاً در جلسات مشاوره والدین، توصیه می‌کنند که والدین به صحبت‌ها، حرکات و رفتار فرزند خود اهمیت داده و موارد مهم را با مشاور کودک خود در میان بگذارند. دلیل این امر، این است که بسیاری از بیماری‌های روانی، از همان کودکی نمود پیدا کرده و علائمشان کمابیش ظاهر می‌شوند. اگر کودک از همان ابتدا راهنما و مشاوری نداشته باشد که راه درست را به او نشان دهد، ممکن است در آینده دچار سردرگمی شده و نتواند مسیر درست را پیدا کند.

بنابراین، روانشناسی کودک، شاخه‌ای از علم روانشناسی است که به طور تخصصی بر روی رفتار‌های آگاهانه و ناآگاهانه کودکان تمرکز دارد و به تجزیه و تحلیل رشد ذهنی کودک و درک او از محیط اطرافش می‌پردازد. یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های مراجعه و کمک گرفتن از روانشناس کودک، درک نیاز‌ها و خواسته‌هایی است که باید برآورده شوند. مشورت با مشاور کودک به اندازه مشاوره ازدواج اهمیت دارد و باید جدی گرفته شود. روانشناس کودک، با توجه به سن و وقایعی که بر کودک گذشته است، نیاز‌های کودک را شناسایی کرده و نوع رفتاری که والدین می‌بایست با کودک خود داشته باشند را به آن‎ها گوشزد می‌کند.

والدین می‌بایست با استفاده از کمک یک فرد متخصص، فرق بین رفتار هنجار و رفتار ناهنجار کودک را شناسایی کرده و صرف اینکه دوستان یا آشنایان یک رفتار را عادی یا غیرعادی می‌دانند، واکنش نشان ندهند. بدین صورت، می‌توانند ارتباطی مؤثر با کودک خود برقرار کرده و پیوند‌های عاطفی بین خود و کودکشان را قوی‌تر کنند. به عنوان مثال، برخی از کودکان دچار بیش فعالی هستند. با توجه به شرایط و روحیات مختلف بین کودکان، تشخیص درست علائم این اختلال، می‌تواند کمی سخت باشد. روانشناس به والدین کمک می‌کند تا در صورتی که این اختلال در کودکشان وجود دارد، در صدد تشخیص صحیح و درمان مناسب برآیند و آینده کودک دلبندشان را از عواقب احتمالی آن اختلال پاک نمایند.

علائمی که نشان میدهد فرزند شما نیاز به مشاوره کودک و نوجوان دارد:

اکثر کودکان دارای موارد احساسی مانند؛ دمدمی مزاجی، مشکل با دوستان، افت عملکرد تحصیلی و … هستند.

برخی از موارد، طبیعی هستند. هنگام رشد و نمو کودکان، برخی از بداخلاقی‌ها، اضطراب‌ها، مشکلات موجود در جامعه و مدرسه، قابل پیش­بینی هستند. این مشکلات را به دست اندازهای جاده تشبیه می‌کنیم. لازم است به یاد داشته باشید که اغلب این دست اندازها موقتی هستند و ممکن است فرصت‌های کسب مهارت‌های جدید را برای فرزندتان ایجاد کنند.

روانشناسی کودک در تبریز

هدف از روانشناسی کودک چیست ؟

گاهی اوقات، تلاش‌های والدین برای داشتن تربیت درست و سالم در کودک، بی‌فایده است و آنطور که باید نتیجه نمی‌دهد. یکی از اهداف روانشناسی کودک این است که با فهم الگوی رفتاری کودک، به والدین کمک کند تا بتوانند ارتباط بهتری با فرزند خود برقرار کرده و به پیشرفت او در طول مراحل مختلف زندگی کمک کنند.

روانشناس کودک با پیدا کردن ریشه رفتار‌های غیر طبیعی کودک، بهترین راهکار‌ها برای حل مشکلات را به والدین و در برخی مواقع به کودکان نشان می‌دهد، مجموعه ما نیز در تلاش است تا با بهره مندی از دانش و توانمندی های خود، بهترین و اصولی ترین درمان ها را برای فرزند دلبند شما به ارمغان آورد.